Återigen i drift

Karlskoga Tidning den 10 oktober 2007

M/S Marianne är återigen i drift
Två gånger i veckan mellan Otterbäcken och Mariestad

Under juli månad finns det möjlighet att känna historiens vingslag ombord på passagerarfartyget M/S Marianne. Två gånger i veckan tar hon med sig passagerare från Otterbäcken via Storön till Mariestad och tillbaka.

20070709230010_873_1__9320img468Den numera K-märkta passagerarfärjan M/S Marianne är återigen ute och åker. Foto: Bo Walldén

Fartyget byggdes som en 24 meter lång ångbåt 1897 och är med det Vänerns äldsta passagerarfartyg. Idag är visserligen en dieselmotor insatt, men för övrigt är det mesta sig likt från förr på det nu K-märkta fartyget.

Hon kommer två gånger i veckan att ta passagerare från Otterbäcken till Mariestad och sen tillbaka. En enkelresa tar fyra timmar, därefter blir det en timmes uppehåll i Mariestad innan resan går tillbaka till Otterbäcken.

20070709230010_873_2__9321img468M/S Marianne går mellan Otterbäcken och Mariestad två gånger i veckan under juli månad. Foto: Bo Walldén

– Vi kommer att angöra Storön på vägen dit och hem, säger Bengt O Hansson som är ansvarig för turerna. Det är alltså möjligt att gå av vid Storön på vägen bort och sen stiga på när vi kommer tillbaka från Mariestad.

Att den stannar just vid Storön är nog lite speciellt för många. M/S Marianne användes nämligen i mitten av 1900-talet till att skjutsa boforsanställda ut till ön som på den tiden var deras egen semesterö.

Nypremiären skedde den 1 juli och varje onsdag och söndag månaden ut kommer det att finnas möjlighet att åka turen.
– Det finns dock ingen servering ombord så den som är kaffesugen gör bäst i att ta med sig eget fika, säger Bengt O Hansson.

av Carl Olsson